Хіба діти зараз читають?

Шкільні уроки літератури зазвичай сприймаються дітьми як щось застаріле та повчаюче. Адже класична література разюче відрізняється від багатьох сучасних підліткових творів. Але саме класика дає таку необхідну дітям поживну силу пізнання цього світу. Так як же примирити серйозність шкільної літератури та уподобання підлітків?
Почнемо з того, що перед кожною людиною завжди лежить різна книга. Так, формально вона має одного автора і одну назву, але фактично в одній і тій же книзі кожен побачить своє. І ось це побачене кожним і слід обговорювати на уроках літератури. Навіть якщо ви зайдете далеко від загальноприйнятого канона в своїх пошуках, діти все одно відчують закладену в книзі силу і мораль. Тільки почують її своєю мовою, підвергнуть своєму аналізу і зроблять справжні висновки. Так книга, яка здавалася спочатку занадто незрозумілою і повчальною, стає другом і місцем, звідки хочеться брати думки для обмірковування. А для того, щоб взяти участь у дискусії та мати над чим подумати, доводиться читати.
А ще краще спробувати пофантазувати. Що б сталося, якби я опинився на безлюдному острові із «Володаря мух»? Як би я описав Доріана Грея і які риси автора я б знайшов у героях книги? Які газети вийшли б на ранок після чергового вбивства в оповіданні Агати Крісті? На кого схожі герої улюблених книг? У процесі творчих пошуків народжуються прекрасні ілюстрації, інсталяції, схеми злочинів і цілі перфоманси. А інколи під впливом класичних книг народжуються свої твори - і це стає окремим річним проєктом.
Так хіба сучасні діти читають? Так, і з задоволенням!













Вальдорфська школа

Проморолик про школу https://www.youtube.com/watch?v=UR1VV-7CsYo

Шкільний календар