Якщо прибрати оцінки, що буде?

А ти відмінник? Кого не лякало це запитання в дитинстві? Адже це було мерило успіху всього дитячого життя. І інструмент стимуляції до навчання для батьків та вчителів.
А якщо прибрати оцінки, що буде? Що стане стимулом до покращення результатів? Невже можливо розбудити в дитині природну цікавість?
Якщо без жартів, то оцінка стимулює конкуренцію і бажання отримати зовнішнє визнання. Вона ніяк не співвідноситься з інтересом до навчання, скоріше, це про самодисципліну. Поява в класі «відмінників» та «середнячків» призводить до того, що різні діти опановують різні завдання, їм надаються різні зони відповідальності. На уроці це призводить до того, що кожна дитина тримає свої відкриття при собі до моменту, коли зможе відповісти на оцінку. Або просто тримає при собі…
А якщо оцінку прибрати? Що залишиться? Чесний інтерес дитини до нового. Бажання пізнавати світ та ділитися з іншими. За відсутності конкуренції народжується взаємоповага, підтримка і вміння разом знаходити відповіді на запитання. Бо клас - це вільний простір, в якому у кожного є своє поважне місце.
В безоціночному середовищі дитини робить якнайкраще не тому, що так треба, а тому, що може і хоче цього. В такому класі всі вміють все. І щирий подив викликає питання: а ти відмінник?

Більше про принципи вальдорфської педагогіки ми будемо говорити вже цієї суботи з 11.
Реєстрація за посиланням:

Вальдорфська школа

Проморолик про школу https://www.youtube.com/watch?v=UR1VV-7CsYo

Шкільний календар