Цікаве слово "мотивація", або чому діти вчаться

Для людини навчання - цілком природній процес. Протягом життя люди пізнають нове, відкривають для себе світ. Навичка "вчитися" - це головне, що може винести людина зі школи. Але як її сформувати?
Сучасна школа дуже часто нагадує енциклопедію. Знань багато, але як їх упорядкувати, запам'ятати, зробити своїми? Сторінки довідників та підручників доводиться гортати багато разів, зубрити, повторювати. Адже формули в математиці, правила правопису в мові, граматичні конструкції в іноземній мові та систематизацію в біології зазвичай опановують саме так. Та й чи існує інший вибір?
Існує! Дослідження явищ математики і мови самостійно, шлях, яким йдуть справжні науковці - це шлях навчання у вальдорфській педагогіці. Адже щоб зробити відкриття, треба осягнути закони певного явища, винайти свої закономірності, зрозуміти шляхи, якими це явище сформувалося. І цей шлях неповторний. Але саме таке знання стає справжнім. Бо формулу можна забути, а образ, який стоїть за нею, шлях, яким її було винайдено - ні.
Наприклад, правопис. Хіба можна вивчити всі суфікси, чергування, винятки?.. Це важко і нагадує вивчення енциклопедії. Але мову можна зрозуміти. Можна дослідити, звідки взялися правила, від яких слів утворилися сучасні слова, відстежити, за якими законами формується речення - і ось мова стає вже рідною, її знання - ґрунтовним, а розуміння - глибоким. Можна забути якесь правило, але віднайти його для себе. Це можливо лише тоді, коли вчитель показує шлях, а не кінцевий пункт у вигляді формул чи правил.
Але цей шлях складний. І результати з'являються не одразу. Є шлях простіший. І багато хто обирає його. Він теж дає результати. Але як ці шляхи впливають на дитину? Про це ми поговоримо наступного разу.

Вальдорфська школа

Проморолик про школу https://www.youtube.com/watch?v=UR1VV-7CsYo

Шкільний календар