Дослідження тіла. Уроки біології у вальдорфській школі

Дослідження свого тіла має йти поступово, згідно з процесами, які відбуваються в тілі дитини. Так, у 8 класі підлітки відчувають зміни у скелеті та м’язах. Вони часто жаліються на втому, стають неповороткими та стриманими, набувають нових форм. Часто відчувають біль у м‘язах та кістках.
Це все лякає молодих людей. Тіло ніби стає чужим, і треба знову з ним знайомитися. Для цього існує епоха біології. Протягом 3 тижнів наші 8-класники досліджували себе і своє тіло. Скільки кісток у руці? Чому людина почувається впевнено, коли стоїть на 2 ногах? Для чого нам ребра? Чим череп людини відрізняється від черепа тварини? Як ми рухаємо кінцівками? Як і чому змінюється тіло протягом життя?
Здається, тіло - це єдине, що належить нам від народження. Але ми зовсім нічого про нього не знаємо! Тому вивчення анатомії за картинками у підручнику не допоможе опануванню власним тулубом чи кінцівками. Саме тому у вальдорфській педагогіці діти спочатку досліджують себе, відповідають на власні запити, а вже потім дізнаються про внутрішні процеси, якими супроводжуються видимі зміни. Саме такий шлях - від конкретної людини до загальних правил - є основою для впевненого розуміння свого місця у Всесвіті.
А починається все з уроків біології у школі.






Вальдорфська школа

Проморолик про школу https://www.youtube.com/watch?v=UR1VV-7CsYo

Шкільний календар