Проєкти з літератури

Яким має бути вивчення літератури? Препарація слова, тема, ідея, що хотів сказати автор?…Хіба ми читаємо задля того, щоб знаходити метафори чи виводити сухий залишок моралі одним реченням? Читання - це процес, протягом якого людина пропускає через себе написане кимось, сперечається чи погоджується, змінюється під впливом чужих думок і ніби проживає сотні життів. Читання - це розкіш, яку треба собі дозволяти.
Але ще більша розкіш - обговорити книгу з іншими, знайти спільне і відмінне в трактовках, посперечатися одне з одним щодо розуміння тих чи інших подій твору, разом знайти струнку структуру розповіді та помітити, як автор залишає нам підказки щодо свого задуму протягом всієї книги. Адже книга - це лише провідник у світ наших думок, і кожна людина знайде в ній своє.
9-класники задумалися: а чи правильно ми читаємо? Що треба робити, щоб зрозуміти книгу? І що найголовніше у самому читанні?
А я як вчитель почала шукати саме ті книги, які втамують їхню душевну спрагу. Цього року ми провели епоху «Становлення особистості», де підлітки читали 3 романи, а потім жваво їх обговорювали та готували проєкти. В цих обговореннях було дуже багато запитань та пошуку саме свого шляху, а книги стали провідниками до світу власної душі. Література відкрилася з нової сторони - це як суха мораль, а як пошук істини, пошук себе і свого розуміння суспільних процесів. Ми розбирали тексти, символи, шукали свої варіанти розвитку сюжетів.
І така - жива - література відкрила нові можливості для кожного з учнів побачити читання з іншого боку. Як місток до розуміння власної душі.
Юлія Савченко, вчитель літератури


Вальдорфська школа

Проморолик про школу https://www.youtube.com/watch?v=UR1VV-7CsYo

Шкільний календар