Нові реалії


«Коли беруть на роботу музиканта, то у нього не питають, що таке терція, нота чи дієз.
Його просять зіграти».
(Володимир Співаковський)
Суспільство звикає до нових реалій. Чат ChatGPT підірвав основи основ: тепер зібрати інформацію дуже легко. Енциклопедичні знання остаточно застаріли, адже, якщо раніше не було часу аналізувати потоки інформації, тепер це за лічені хвилини зробить штучний інтелект. Світ Рея Бредбері, в якому панують скорочені перекази переказів, стає реальністю. Пришвидшення, ефективність, геть граматику і глибину? І яка роль освіти буде в цьому новому світі?
Штучний інтект показав нам, що тести та інші форми пошуку вже відомих відповідей стрімко застарівають. Це милиці, яким користується суспільство, аби триматися впевнено на ногах. Але чи є в цьому розвиток? Що треба сучасній людині, аби розвиватися? Власне мислення. Не шаблонне повторення винайденого кимось, а повноцінна творчість.
До чого тут освіта? Бо освіта - це база. Погодьтеся, знання всі отримають однакові, а от шлях їхнього здобуття, виявляється, може бути різним. Один - всім нам відомий - через сліпу віру в підручники і те, що все, написане в них, треба вчити. Купа інформації, за володіння чи не володіння якою суспільство поставить оцінку.
Інший шлях - пошук. Не вивчення підручників, а створення своїх кожноденною працею. Дослідження цього світу, формування думки, вміння побачити за формою сутність. Це вже понад 100 років шлях вальдорфської педагогіки. І цей шлях замінити ботом штучного інтелекту неможливо.
Суспільство вже змінюються, навіть якщо ми це заперечуємо. І нові реалії все ясніше показують те, у що ми щиро віримо - саме Вальдорфська педагогіка є педагогікою майбутнього. А який шлях ви оберете для своєї дитини?

Вальдорфська школа

Проморолик про школу https://www.youtube.com/watch?v=UR1VV-7CsYo

Шкільний календар