Як ми у 8 класі мило варили

Взагалі, Вальдорфська хімія - це те, про що ви мріяли все життя, б’ючись над незрозумілими формулами в зошиті. Бо головне під час вивчення науки про життя - це переЖИТИ свій власний досвід взаємодії з навколишнім світом. Адже хімія - це не суха мова формул, а жива взаємодія речовин.
Все починається в 7 класі зі знайомства з вогнем. Виявляється, такий близький нам вогонь приховує багато таємниць. Він живе розділяє на кислоти та луги, сам же при цьому анітрохи не змінюється. Ті речовини, що учні отримують під час спалення, вони потім активно досліджують. Скільки емоцій викликає зміна кольору соку синьої капусти чи пропозиція випити нейтралізовану кислоту! Це дослідження формує уявлення про зовнішній світ.
У 8 класі це уявлення розширюється до розуміння свого тіла - вуглеводів, білків та жирів. Учні говорять про правильне харчування, досліджують склад борошна, виділяють жири, смажать яєчню на кислоті та самостійно роблять висновки про взаємодію речовин в організмі. Зазвичай діти на цю епоху не запізнюються і дуже сумують, якщо пропускають урок.
Фіналом епохи стає урок з миловаріння. Олія з лугами довго вариться на вогні, піниться, кипить, а потім майже миттєво стає тим, що ми називаємо милом. Так те, що відштовхує воду, стає тим, що допомагає видаляти будь-які забрудення. Це диво відбувається на очах дітей, а результат роботи поселяється у класі - його можна використовувати під час прибирання.
Так складна хімія стає частиною життя. Улюбленою частиною, зрозумілою і такою близькою. Життям, що вічно перетворюється навколо. І можливо таке диво лише під час живого навчання у класах.

Вальдорфська школа

Проморолик про школу https://www.youtube.com/watch?v=UR1VV-7CsYo

Шкільний календар